Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite ceremoniały, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w istocie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyśmienita i sycąca.