Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, aby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. kawa fakty i mity Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to bardzo sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film